Oglasna sporočila so mnogim potrošnikom prvi vir informacij o posojilih, a na Zvezi potrošnikov Slovenije še vedno opažajo, da nekateri ponudniki pri oglaševanju `akcijskih´ posojil ne razkrijejo vseh potrebnih in bistvenih informacij glede resnične cene posojila. Takšna praksa je problematična, ker lahko potrošnike privede do napačnih odločitev, še posebej tiste, ki imajo manj izkušenj s finančnimi storitvami in so zato bolj dovzetni za zavajajoče informacije. Potrošniki pri iskanju financiranja pogosto naletijo na privlačne ponudbe, ki poudarjajo posebej ugodne obrestne mere ali (nizke) akcijske stroške za različna posojila.

Če razmišljate o kreditu za financiranje obnovljivih virov energije, električnega avtomobila ali obnove doma, ne spreglejte ponudbe Ekosklada - ugodni krediti in subvencije, tudi 100 odstotne za prejemnike redne denarne pomoči ali varstvenega dodatka.

Učinek epidemije COVID-19 na kreditojemalce je skrb vzbujajoč. Zdravstvena kriza je upočasnila realno gospodarstvo in posredno vpliva na odplačilno sposobnost mnogih potrošnikov, ki svojih kreditnih obveznosti ne morejo odplačevati bodisi zaradi odpuščanj bodisi zaradi nižjih dohodkov.

Zadnji tedni v letu naj bi minili v znamenju veselja in dobre volje, za marsikoga pa so tudi eno najbolj stresnih in napornih obdobij v letu - predvsem za tiste, ki se v zadnjem trenutku lotijo organizacije praznovanja in kupovanja daril, razpoložljiva sredstva pa so zelo omejena. Denar za darila ter praznična kosila in večerje je najbolje prihraniti med letom, a če tega niste storili, še ne pomeni, da morate leto 2019 končati v minusu in z dolgovi. Izdatke prilagodite svojim zmožnostim in čim manj posegajte po različnih oblikah kreditov.

Po podatkih spletne ankete ZPS je tretjina mladih do 30. leta že najela kredit. Najpogosteje gotovinskega, le polovica pa je pred odločitvijo primerjala ponudbo različnih bank. Posebne študentske (in dijaške) kredite ponuja šest bank in hranilnic, pogoji pa so načeloma nekoliko ugodnejši kot pri običajnih potrošniških kreditih. Pri ZPS dijake in študente vabimo, da naj pred odločitvijo za najem kredita obiščejo spletno mesto www.vemvec.si.

Koncesija RS za opravljanje javne službe obveščanja in izobraževanja potrošnikov na področju potrošniških kreditov.