Varčujete?! Varčevanja ne jemljite kot skopuštvo in odpovedovanje – če imate osnovne potrebe zadovoljene, vam kakšna materialna stvar manj ne bo škodila, prej nasprotno. V prihodnosti pa si boste lahko izpolnili želje – tudi tiste večje, ki zares vplivajo na kakovost življenja. Če imate že privarčevan določen znesek, je morda čas za vezavo depozita. Naj vas ne presenetijo številke: obrestne mere so nizke, zaslužki pa majhni.

Te dni še zadnji zamudniki kupujejo darila. Kljub dobrim namenom se lahko zaplete: darilo na primer obdarovancu ni prav oz. ni po okusu obdarovanca, ob nakupu prek spleta smo dobili poškodovan izdelek oz. izdelek nima obljubljenih lastnosti, prejeli smo dve identični darili... ali pa smo si preprosto premislili in nam izdelek ni všeč. Ga lahko vrnemo, zamenjamo? Kakšne so pravice potrošnikov takšnih primerih?

Oglasna sporočila so mnogim potrošnikom prvi vir informacij o posojilih, a na Zvezi potrošnikov Slovenije še vedno opažajo, da nekateri ponudniki pri oglaševanju `akcijskih´ posojil ne razkrijejo vseh potrebnih in bistvenih informacij glede resnične cene posojila. Takšna praksa je problematična, ker lahko potrošnike privede do napačnih odločitev, še posebej tiste, ki imajo manj izkušenj s finančnimi storitvami in so zato bolj dovzetni za zavajajoče informacije. Potrošniki pri iskanju financiranja pogosto naletijo na privlačne ponudbe, ki poudarjajo posebej ugodne obrestne mere ali (nizke) akcijske stroške za različna posojila.

Če razmišljate o kreditu za financiranje obnovljivih virov energije, električnega avtomobila ali obnove doma, ne spreglejte ponudbe Ekosklada - ugodni krediti in subvencije, tudi 100 odstotne za prejemnike redne denarne pomoči ali varstvenega dodatka.

Učinek epidemije COVID-19 na kreditojemalce je skrb vzbujajoč. Zdravstvena kriza je upočasnila realno gospodarstvo in posredno vpliva na odplačilno sposobnost mnogih potrošnikov, ki svojih kreditnih obveznosti ne morejo odplačevati bodisi zaradi odpuščanj bodisi zaradi nižjih dohodkov.

Zadnji tedni v letu naj bi minili v znamenju veselja in dobre volje, za marsikoga pa so tudi eno najbolj stresnih in napornih obdobij v letu - predvsem za tiste, ki se v zadnjem trenutku lotijo organizacije praznovanja in kupovanja daril, razpoložljiva sredstva pa so zelo omejena. Denar za darila ter praznična kosila in večerje je najbolje prihraniti med letom, a če tega niste storili, še ne pomeni, da morate leto 2019 končati v minusu in z dolgovi. Izdatke prilagodite svojim zmožnostim in čim manj posegajte po različnih oblikah kreditov.