Varčujete?! Varčevanja ne jemljite kot skopuštvo in odpovedovanje – če imate osnovne potrebe zadovoljene, vam kakšna materialna stvar manj ne bo škodila, prej nasprotno. V prihodnosti pa si boste lahko izpolnili želje – tudi tiste večje, ki zares vplivajo na kakovost življenja. Če imate že privarčevan določen znesek, je morda čas za vezavo depozita. Naj vas ne presenetijo številke: obrestne mere so nizke, zaslužki pa majhni.

Vem več nasvet: Načrtujete vezavo višjega zneska? Pred sklenitvijo depozita pri banki preverite, ali zaračunava ležarino in dobro premislite, ali se vam v tem primeru sploh splača vezati denar. Odgovor bo skoraj zagotovo - ne.

Na ZPS so ponovno zbrali podatke o obrestnih merah za depozite vseh slovenskih bank in hranilnic. Če želite izračunati, koliko obresti bi dobili za vezavo določenega zneska za določen čas, obiščite ZPS spletni kalkulator in primerjajte ponudbe.

Koliko obresti se nabere v dobrem letu?

Znesek obresti je odvisen od zneska, ki ste se mu pripravljeni odpovedati in času, ko ga prepustite v upravljanje banki. Ali veste, koliko obresti dobite za vezavo 13 mesecev:

  • za 1000 evrov lahko dobite do 2,17 evra;
  • za 5000 evrov lahko dobite do 10,83 evra;
  • za 10.000 evrov lahko dobite do 21,67 evra.

Še več koristnih informacij in nasvetov najdete na www.VemVec.si.