Te dni še zadnji zamudniki kupujejo darila. Kljub dobrim namenom se lahko zaplete: darilo na primer obdarovancu ni prav oz. ni po okusu obdarovanca, ob nakupu prek spleta smo dobili poškodovan izdelek oz. izdelek nima obljubljenih lastnosti, prejeli smo dve identični darili... ali pa smo si preprosto premislili in nam izdelek ni všeč. Ga lahko vrnemo, zamenjamo? Kakšne so pravice potrošnikov takšnih primerih?

Odvisno do tega, kje ste nakup opravili.

Če ste izdelek kupili prek spleta, na daljavo (telefon itd.), lahko kupljeni izdelek vrnete. če v zakonsko določenem roku - to je v roku 14 dni od prejema izdelka, prodajalca obvestite, da odstopate od pogodbe. Pri tem ni potrebno navesti razloga za odstop.

favicon Preberite več: Pravica do odstopa od pogodbe, sklenjene na daljavo

Če ste izdelek kupili v fizični trgovini, pa so zamenjava, vračilo izdelka izključno odvisni od poslovne prakse trgovca - seveda, če izdelek nima napake. Zato, če niste prepričani, da je izdelek po meri obdarovanca, preverite, ali je vračilo mogoče in če je, pod kakšnimi pogoji (v kakšnem roku to lahko storite, ali lahko izdelek le zamenjate ali boste prejeli dobropis oziroma vam bodo vrnili gotovino).

Več o omenjenih pravicah lahko izveste s pomočjo treh konkretnih primerov.

1. V trgovini sem kupila jopico za babico, a ji je premajhna. Izdelek lahko vrnem v roku osmih dni in trgovec mi bi povrnil kupnino, kajne?

Da je trgovec skladno z Zakonom o varstvu potrošnikov trgovec dolžan zamenjati oz. vrniti denar, če izdelek vrnete v roku 8 dni, je ena najpogostejših zmot potrošnikov. Prodajalec ni dolžan zamenjati brezhibnega izdelka, izstaviti dobropisa ali vrniti kupnine, razen če je to izrecno obljubljal.

darila-zamenjava-2

✓ Zakon o varstvu potrošnikov določa pravice potrošnika samo, če ima kupljeni izdelek napako. V tem primeru lahko potrošnik izbira, ali bo od prodajalca zahteval popravilo izdelka, znižanje kupnine, zamenjavo izdelka, ali pa vračilo kupnine.

✓ Brezhiben izdelek lahko potrošniki zamenjajo ali vrnejo le ob soglasju prodajalca. Le od prodajalčeve poslovne prakse pa je odvisno, ali bo dovolil zamenjavo izdelka z drugim, izstavil dobropis, ali pa celo vrnil kupnino v roku, ki je običajno naveden že na računu.

✓ ZPS nasvet: pred nakupom preverite, kakšne možnosti trgovec ponuja, če vam kupljeni izdelki ne ustrezajo, sicer pa ni z njimi nič narobe. Če trgovec omogoča vračilo, je pomembno, da shranite račun, saj ga bo pri vračilu oz. zamenjavi izdelka zahtevala večina prodajalcev. Z računom boste dokazovali, da ste izdelek kupili v določeni poslovalnici, iz njega pa je razviden tudi datum nakupa.

2. V spletni trgovini sem kupila športne copate. So mi prav, vendar mi v živo niso všeč. Izdelek lahko vrnem, kajne?

Res je.

darila-zamenjava-3

✓ Ko potrošniki kupujete po spletu, lahko od nakupa odstopite v zakonsko določenem roku (v Sloveniji je to 14 dni od prejema izdelka), ne da bi vam bilo potrebno navesti razlog za odstop, izdelek pa mu vrnete.

✓ Trgovec vam mora v 14 dneh, odkar ste ga obvestili o odstopu od pogodbe, vrniti celoten znesek, ki ste ga vplačali. Gre za smiselno pravilo, saj potrošnik izdelka pred nakupom ne more pregledati, na razpolago ime le slike in podatke, ki jih zagotovi trgovec.

✓ ZPS nasvet: pred nakupom preverite, kako poteka vračilo izdelka.

3. Kot skupno darilo sem svoji družini kupil nov TV sprejemnik prek spleta. Izdelek je bil poškodovan, čeprav je bila embalaža nepoškodovana, zato smo tudi prevzeli dostavljen paket. Kako naj dokažemo prodajalcu, da je takšen izdelek že prišel do nas?

Dokazovanje ni vedno preprosto.

darila-zamenjava-4

✓ Varna in pravočasna dostava izdelka je naloga prodajalca. Ko potrošnik prevzame izdelek in šele naknadno ugotovi, da je ta poškodovan, bo težko dokazoval, da je škoda nastala v postopku dostave.

✓ ZPS nasvet: pred prevzemom izdelka natančno preverite, ali je prejeti izdelek brezhiben, tudi če je sam paket nepoškodovan. Poškodovanih pošiljk ne sprejmite, ampak jih nemudoma zavrnite. Prej poškodbe tudi fotografirajte in o razlogih zavrnitve pošiljke skupaj s slikovnim gradivom pisno obvestiteprodajalca.

4. Novi vodoodporni čevlji so premočili ob prvem dežju. Lahko karkoli naredim?

Vsekakor. Izdelek nima obljubljenih lastnosti.

darila-zamenjava-5

✓ V teh primerih lahko uveljavljate stvarno napako. Po vaši izbiri lahko zahtevate zamenjavo za nov izdelek, popravilo, vračilo kupnine ali vračilo dela kupnine v sorazmerju z napako.

✓ ZPS nasvet: s prodajalcem komunicirajte pisno in ne pozabite na rok, v katerem morate prodajalca obvestiti o odkriti napaki – najkasneje v dveh mesecih, odkar ste napako odkrili, če se je napaka pokazala v dveh letih od nakupa.