Nakup stanovanja ali hiše je ena najpomembnejših odločitev v življenju, ki jo zaradi visokih cen nepremičnin in precej nižjih prihodkov le redki sprejmejo brez zadolževanja. Prav zaradi visokih zneskov in dolgih ročnosti je pri najemu stanovanjskega kredita primerjava ponudbe še toliko bolj pomembna. Zveza potrošnikov zato redno spremlja ponudbo bank in hranilnic in jo vsem uporabnikom ponuja brezplačno v spletnem primerjalniku stanovanjskih kreditov - uporaba je namenjena vsem, ki želijo z izbiro ugodnejše ponudbe prihraniti.

Kliknite za povezavo do primerjalnika stanovanjskih kreditov

Uporaba primerjalnika stanovanjskih kreditov Zveze potrošnikov je eden od prvih korakov do ugodnega in varnega kredita. V primerjalniku najdete ponudbo hipotekarnih kreditov v višini 80.000€, z dobo odplačevanja 20 let. Podatki so zbrani tako za kredite s spremenljivo, kot tudi za tiste s fiksno obrestno mero; fiksna obrestna mera predstavlja bolj varno izbiro, a je ne ponujajo vse banke. Najem kredita je vedno povezan z določenimi tvegani, več o tem si preberite na povezavi Kako do varnejšega kredita. Ponudbo kreditov lahko v primerjalniku razvrščate glede na obrestno mero, mesečno anuiteto, efektivno obrestno mero in skupne stroške kredita. Prav ti zadnji dve kategoriji sta najbolj primerni za primerjavo ponudbe, saj vključujeta vse stroške kredita in ne le obresti (dodatno računajte še na stroške hipoteke). Sami lahko efektivno obrestno mero kredita izračunate (ali preverite) v spletnem kalkulatorju Zveze potrošnikov.

Primerjava stanovanjskih kreditov se vam vsekakor splača - razlika med najmanj in najbolj ugodnim kreditom s spremenljivo obrestno mero je 6.000€, pri kreditih s fiksno obrestno mero 11.000€.

Ponudbe v primerjalniku veljajo za komitente posameznih bank in hranilnic, upoštevajte pa tudi, da vas bo banka obravnavala individualno in preverila vaše prihodke, preteklo poslovanje, zadolženost itd. Ponudba, ki jo boste dobili, se zato lahko razlikuje od podatkov v primerjalniku, možno pa je tudi, da vam kredita sploh ne bodo odobrili. Primerjalnik vam torej lahko da dobro iztočnico o trenutnem stanju na trgu stanovanjskih kreditov in je opora za prihodnja pogajanja z vašo in drugimi bankami.

Poglejte še: Pet korakov pred najemom kredita