Zveza potrošnikov Slovenije je v okviru koncesije za opravljanje javne službe obveščanja in izobraževanja potrošnikov na podlagi javnega razpisa Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo izvedla dve anketi na temo kreditiranja. V prvi so o navadah in izkušnjah s kreditom naslavljali vse potrošnike, v drugi pa mlade do 30 leta. Skupaj so prejeli blizu 1.000 odgovorov. Vabijo vas tudi, da si na www.vemveč.si pogledate infografiko, v kateri so zbrali 5 osnovnih nasvetov, kako do kredita. 

 Kako se potrošniki odločajo o najemu kredita in kako primerjajo ponudbo

Da banke ne ponujajo kreditov pod enakimi pogoji in da primerjava lahko prinese precejšnje prihranke, se zavedata dve tretjini vprašanih in dobra polovica mladih – toliko jih je namreč ponudbo preverilo tudi pri drugih bankah. Le vsak deseti vprašani meni, da se primerjava ne izplača ali pa želi ostati zvesti svoji banki.

 

Graf anketa zaprosili za ponudbo pri drugih bankah

Kar 77 odstotkov potrošnikov, ki so primerjali ponudbe kreditov, je osebno obiskalo več bančnih poslovalnic, 38 odstotkov vprašanih pa si je pri primerjavi pomagalo z informativnimi izračuni na spletu, ki jih ponuja večina bank.

Graf anketa kako ste primerjali ponudbo kreditov

Primerjava kreditnih ponudb je zaradi finančnih izrazov in zapletenih ponudb za večino potrošnikov vse prej kot enostavna, saj je le tretjina vprašanih odgovorila, da s primerjavo kreditov niso imeli težav. Očitno potrošniki potrebujejo bolj razumljivo kreditno ponudbo, obenem pa boljše nasvete bančnega osebja – tretjina potrošnikov je prejete nasvete ocenila za bolj škodljive kot koristne.

Graf anketa kaksna je bila vasa izkusnja primerjave kreditov

Težave pri dostopnosti do kreditov so pri ZPS zaznali posebej pri mladih do 30 leta, kjer je kar ena tretjina odgovorila, da so za kredit že zaprosili, a jim ga banka ni hotela odobriti. Kot razlog za zavrnitev so posebej izpostavili problematiko zaposlitve na določen čas, ki je pogoj za bančni kredit, a je pri mladih vedno bolj redka oblika dela.
Medtem ko polovica mladih klasičnega kredita do zdaj ni potrebovala oz. ga ni želela najeti, pa 75 odstotkov sodelujočih v anketi uporablja kreditno kartico in 44 odstotkov bančni limit. Na drugi strani 70 odstotkov mladih vsaj občasno, 30 odstotkov pa redno varčuje na banki, medtem ko 15 odstotkov mladih denar nalaga tudi v vzajemne sklade.

Primerjava ponudbe kreditov se splača!

Pri gotovinskem kreditu za 3.000 evrov, ki ga odplačate v enem letu, je razlika med najmanj in najbolj ugodbo banko 75 evrov; če boste pred najemom kredita za 7.000 evrov in dobo odplačevanja 4 leta primerjali ponudbo, lahko prihranite do 370 evrov. Višji je znesek kredita, večji so praviloma možni prihranki. Še pred zamenjavo banke zaradi ugodnejšega kredita preverite tudi pogoje in stroške poslovanja z osebnim računom.
Pri limitih in posojilnih kartic je stroške zadolževanja veliko težje oceniti, še težje pa je primerjati ponudbo med seboj. Najem kredita z obročnim odplačevanjem je zato varnejša, običajno pa tudi ugodnejša rešitev.


Preverite primerjavo ponudbe potrošniških kreditov:
PRIMERJALNIK POTROŠNIŠKIH KREDITOV
Primerjajte stroške osebnih računov:
PRIMERJALNIK STROŠKOV POSLOVANJA Z BANČNIM RAČUNOM

Več nasvetov v pomoč pri iskanju ugodnega kredita in pri pripravi finančnega načrta za njegovo odplačevanje najdete na spletni strani www.vemvec.si.
Preverite infografiko o najemu kredita in druge zanimive informacije!

 V anketi smo mladim zastavili vprašanje "Kaj meniš, koliko obresti bi plačal banki, če bi ti ta odobrila 1.000€ kredita po 5% letni obrestni meri?"

Pravilen odgovor je 50€, izbralo ga je 72 odstotkov mladih