Še vedno smo v času nizkih obrestnih mer, a se ponudba med bankami vseeno nekoliko razlikuje. Preverite, kje boste za vezavo svojega denarja dobili največ obresti.

Ponovno smo zbrali podatke o obrestnih merah za depozite vseh slovenskih bank in hranilnic. Če želite izračunati, koliko obresti bi dobili za vezavo določenega zneska za določen čas, obiščite ZPS spletni kalkulator in primerjajte ponudbe.

Primerjajte obrestne mere za depozite >

Koliko obresti se nabere v dobrem letu?

 Znesek obresti je odvisen od zneska, ki ste se mu pripravljeni odpovedati in času, ko ga prepustite v upravljanje banki. Preverili smo, koliko obresti dobimo za vezavo 13 mesecev in različne zneske:

  • za 1000 evrov lahko dobite do 2,17 evra;
  • za 5000 evrov lahko dobite do 10,83 evra;
  • za 10.000 evrov lahko dobite do 21,67 evra.

Koliko denarja bi morali vezati za eno leto, da bi zaslužili sto evrov? V najboljšem primeru 50.000 evrov, pri večini bank pa celo več sto tisoč evrov. To pa so že zneski, za katere kar nekaj bank zaračunava ležarine. Pred sklenitvijo depozita pri banki preverite, ali zaračunava ležarino in dobro premislite, ali se vam v tem primeru sploh splača vezati denar. Odgovor bo skoraj zagotovo - ne.

Prav tako denarja v nobenem primeru ne vežite za predolga obdobja. Kot rečeno so obrestne mere nizke, zaslužki pa majhni. V upanju, da bodo varčevalci kdaj deležni tudi večjih donoso, se v tem trenutku ni smiselno zavezati za predolgo, saj koristi res niso velike. Ni izključeno niti, da določena banko za posel ne bo kazala zanimanja.