Nekaj gotovine si preskrbite že doma, na dopustu pa menjalnice med seboj primerjajte in izberite najbolj ugodno.

Nekaj gotovine, s katero boste plačevali na kraju dopustovanja si preskrite že doma. Večje količine je potrebno v banki predhodno naročiti, če potujete v bolj eksotične kraje, preverite, ali določeno valuto doma sploh lahko kupite. Za bolj oddaljene kraje je priporočljivo s seboj vzeti ne le evre, temveč tudi ali predvsem ameriške dolarje, ki so marsikje bolj zaželjeni in sprejeti.

Nakup hrvaških kun pred odhodom na morje

Preverili smo tečaje bank in hranilnic pri nas - vedite, da se tečaji dnevno spreminjajo, a na začetku julija je imela najbolj ugoden tečaj za hrvaške kune Addiko banka, najmanj ugodnega pa BKS in Lon. Razlika pri menjavi 300 evrov (dobili bi okrog 2200 kun) je dobrih 50 kun oziroma slabih 7 evrov. Nekatere banke za menjavo nekomitentom zaračunajo provizijo, a Addiko banka ni med njimi.

Več kot polovica bank ima na spletnih mestih poleg tečajev tudi preproste kalkulatorje, kjer izračunate, koliko kun (ali druge valute) dobite za določen znesek v evrih: Addiko, Intesa Sanpaolo, DBS, Gorenjska banka, NLB, NovaKBM, SKB in Sberbank. Pri tečajnicah glejte prodajni tečaj za kune ali katerokoli drugo valuto, ki jo kupujete – za 1 evro dobite x kun/dolarjev... Za komitente NLB je na njihovem spletnem mestu na voljo tudi kalkulator menjalnega tečaja za transakcije s plačilnimi karticami.

Ko ste že na dopustu...
Pri menjavi denarja se izognite najbolj turističnim točkam kot so menjalnice ob meji, letališča in podobno. Tečaji so tam praviloma slabši, zaračunajo vam lahko tudi dodatno provizijo.
Na splošno bodite pri menjavi pozorni tako na menjalni tečaj kot dodatne stroške, ki jih menjalnice pogosto zaračunavajo. Primerjajte več menjalnic in izberite tistko, kjer boste za svoj denar dobili največ (ugoden tečaj ter brez ali z nizko provizijo). 

Prevelikih količin gotovine zaradi varnosti nikoli ne nosite s seboj. Če ste v bolj eksotični deželi, kamor se kmalu ne boste vrnili, ne kupite preveč lokalne valute, da vam na koncu ne bo ostala – vseh valut pri nas ne boste mogli zamenjati nazaj v evre.
Odsvetujemo menjavo na ulici, saj ste lahko oškodovani na različne načine: dobite napačno, manj vredno valuto, neveljavne bankovce, premajhen znesek...