Najem kredita je priporočljivo dobro pretehtati, sicer tvegate, da boste zanj plačali preveč ali pa da boste zašli v finančne težave. Test vaše kreditne sposobnosti, finančni načrt, analiza in primerjava ponudbe – vse to vam pomaga pri pravi odločitvi. V podporo pri odločanju si lahko pomagate s finančnimi kalkulatorji na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.


Kolikšen kredit lahko najamem?

Nujno preverite, kako in v kolikšnem času boste lahko odplačali kredit, ki ga potrebujete za vaš nakup.

To lahko na preprost način naredite s kalkulatorjem, v katerega vnesete podatke o višini obroka kredita, ki si ga lahko privoščite vsak mesec, obrestno mero kredita in čas, v katerem želite svoj dolg odplačati. Izračun vam bo pokazal kolikšen kredit si pod temi pogoji lahko privoščite in koliko bodo približno znašali njegovi stroški.

 Nasveti:

  • Ne pretiravanje in v svojem proračunu pustite nekaj prostora za nepričakovane izdatke!
  • Preverite kako višina mesečnega obroka in doba odplačila vplivajo na višino kredita in vaše stroške ter tako izberite finančni načrt odplačila, ki vam najbolj ustreza! 

Preizkusite kalkulator:  Kolikšen kredit lahko najamem


Koliko bom plačal za kredit?

Pri kreditu se vam kakor pri vsakem drugem nakupu zelo splača primerjati stroške ponudb. Ker pa vam banke za kredit še zdaleč ne zaračunajo le obresti ampak celo vrsto nadomestil, obenem pa vam ponujajo še dodatne produkte kot so na primer zavarovanja, je za presojo pomemben skupni strošek kredita.

Stroške kreditov boste najlaže primerjali med seboj z efektivno obrestno mero – EOM. EOM mora zajemati vse stroške, ki jih boste imeli s kreditom, vsi ostali stroški pa morajo biti pri ponudbi jasno navedeni. EOM lahko primerjate le pri kreditih v enakem znesku in z enako ročnostjo.

Za uporabo tega kalkulatorja boste potrebovali natančne podatke o kreditu, ki vam ga ponujajo. V primeru, da ponudnik ne navede EOM ali pa bi radi njegovo informacijo preverili, si jo lahko izračunate sami z vnosom zneska kredita, obrestne mere, časa odplačila in vseh stroškov. Kalkulator bo za vas izračunal tudi skupne stroške kredita.

Nasvet: Če banka določeno kreditno ponudbo veže na nakup dodatnih produktov kot so na primer zavarovanja ali kartice, vnesite v kalkulator tudi stroške premij in članarin, da boste dobili »pravo« EOM in to ponudbo primerjali z drugimi.

Preizkusite kalkulator: Izračun efektivne obrestne mere kredita


Izračunajte amortizacijski načrt vašega kredita

Za boljši pregled nad vašim dolgom in lažje razumevanje kreditov, ki jih odplačujete v mesečnih obrokih, si lahko pomagate z amortizacijskim načrtom. Tam je razvidno, koliko ste že odplačali in kakšen je preostanek neodplačanega dolga.

Za izdelavo amortizacijskega načrta v kalkulator vnesite podatke o višini kredita, obrestni meri in številu obrokov, ki jih morate odplačati.

Pozor: Pri kreditih, ki so vezani na spremenljivo obrestno mero, se amortizacijski načrt prilagodi ob vsaki spremembi obrestne mere kredita.

Preizkusite: Kalkulator za amortizacijski načrt