V zadnjem času opažamo na spletu povečano število kreditnih nebančnih ponudb, ki vzbujajo utemeljen sum, da gre za prevare.

Uporabnikom se oglasi za »ugodna« posojila prikažejo na omrežju Facebook ali drugje na spletu, nekateri prejmejo ponudbe na svoj elektronski naslov. Kakršnokoli sodelovanje z neznanimi tujimi podjetji preko spleta vam pri izposoji denarja odsvetujemo.

Prevara je običajno postavljena tako, da morate za »odobritev« kredita plačati določen znesek, ki ga prevaranti poimenujejo davek, prijavnina ali podobno. Po plačilu zahtevane vsote naj bi vam na vaš bančni račun nakazali znesek kredita, kar pa se ne zgodi. Nakazani denar izgubite, kredita ne dobite.

 

 Še posebej previdni bodite, če:
  • je oglas ali ponudba ter morebitna komunikacija s ponudnikom napisana v slabi slovenščini (Google prevajalnik)

»No, če hitro plačate davke, bomo zavarovalno pogodbo o vašem kreditu obravnavali skupaj. Po obdelavi vam bomo poslali in podpisali ter poslali in po kontroli banke 2400 € bomo prenesli na vaš bančni račun in v 72 urah boste na recepciji vašega kredita.«

  • podjetje odobritev kredita pogojuje s plačilom davka, prijavnine ali podobno, ki naj bi ga nakazali na primer preko Western Union

»Prijavnina za vašo datoteko pri banki: 78 €«

  • podjetje ne postavlja posebnih pogojev za najem kredita

»Naši kreditni pogoji so preprosti in dostopni vsem.»

  • je spletna stran registrirana izven EU, čeprav se podjetje predstavlja kot Nemško, Francosko… Podatke o spletni domeni lahko preverite na: Whois.com. Ponudbe, ki smo jih preverili, so imele domene registrirane v zahodnoafriških državah, podjetja pa naj bi imela sedež v Parizu.

Več kot je sumljivih elementov, večja je verjetnost, da gre za prevaro – ne le pri kreditih, temveč kjerkoli na spletu. Vedno in povsod pa velja: če je nekaj predobro, da bi bilo res, potem skoraj zagotovo ni.