Premislek pred najemom kredita je za dobro finančno odločitev ključnega pomena. Devet nasvetov za lažjo in boljšo izbiro, preverite!

  1. Preverite svoje dohodke in izdatke in izračunajte, kako velik kreditni obrok si lahko privoščite in v kolikšnem času boste kredit lahko odplačali. Pri odločitvi si lahko pomagate s kalkulatorjem ZPS.
  2. Za ponudbo kredita, ki ustreza vašim potrebam zaprosite svojo banko.
  3. Preverite spletno ponudbo drugih bank, najenostavneje z ZPS primerjalnikom potrošniških kreditov.
  4. Izberite nekaj najugodnejših bank v primerjalniku in jih kontaktirajte. Za ponudbe jih lahko prosite pisno, še bolje pa bo, če se dogovorite za termin za osebni obisk. Povprašajte tudi, katera dokazila potrebujejo za odobritev kredita.
  5. Kredite z enakim zneskom in obdobjem odplačila boste najlažje primerjali med seboj s pomočjo efektivne obrestne mere (EOM). Zavedajte se, da lahko paketne ponudbe, npr. krediti z dodatnimi zavarovanji in karticami, otežijo primerjavo in zelo podražijo vaš kredit.
  6. Ko pridobite ponudbe drugih bank, ne pozabite z najugodnejšo od njih soočiti vaše banke. S pogajanjem so možni dodatni prihranki.
  7. Če vam druga banka ponuja zelo ugoden kredit, bo pogoj za njegovo odobritev praviloma zamenjava banke. V ZPS primerjalniku bančnih računov zato tudi preverite, kakšni so stroški poslovanja pri tej banki v primerjavi s stroški vašega obstoječega bančnega računa.
  8. S potrebno dokumentacijo se odpravite v bančno poslovalnico, prepričajte se o dokončnih pogojih kredita v pogodbi in se nato odločite. 
  9. Če bodo vse banke zavrnile odobritev kredita, razmišljate pa, da bi kredit najeli pri nebančnem ponudniku, svetujemo, da ste zelo previdni. Nebančni kreditodajalci zelo pogosto zaračunajo oderuške stroške, pride lahko tudi do drugih kršitev vaših pravic.