Banke pri ponudbi kreditov vedno bolj poudarjajo hitrost odobritve kredita. Večina jih na spletu nudi informativne račune in spletne obrazce za vaše poizvedbe, na vprašanja potencialnih strank pa se hitro odzovejo. Zavedajo se namreč, da potrošnik, potem ko se je že odločil, da potrebuje kredit, ne želi več dni čakati na to, da mu banka kredit odobri in nakaže na njegov bančni račun.

Banka mora preveriti vašo kreditno sposobnost

Pri tem morajo banke slediti dolžnostim, ki jim jih nalaga zakonodaja, predvsem morajo preveriti ali je potrošnik kredit, ki ga zanima, sposoben tudi odplačati. To zagotovijo predvsem tako, da preverijo poslovanje potrošnika v preteklih mesecih, predvsem izdatke, morebitne druge kreditne obremenitve in prihodke. Pogosto jih bo zanimal prosti del dohodka po odbitku kreditnega obroka, ki ga bodo izračunali s pomočjo vaše plačilne liste. Tako bodo preverili, če imate dovolj veliko plačo oziroma pokojnino, da vam bo tudi po plačilu kreditnega obroka na računu ostal zakonsko določen znesek neto minimalne plače. Primer: če so vam prejšnji mesec na račun nakazali plačo v višini 890 evrov in je trenutna neto minimalna plača 613,67 evrov, bo največji kreditni obrok, ki vam ga bodo odobrili, 276,33 evrov.

Banke pred odobritvijo kredita praviloma opravijo vpogled v bazo SISBON, v kateri se hranijo podatki o vaših kreditnih poslih in morebitnih težavah pri odplačilu finančnih obveznosti. Če je tam na primer zabeleženo, da ste bili v zadnjih štirih letih v postopku izvršbe, bo to najverjetneje pomenilo zavrnitev vaše prošnje za kredit.

Tekmovanje v enostavnosti postopka sklepanja kredita

Večina bank vas skuša prepričati, da ne nudi le ugodnega kredita, ampak hiter in enostaven postopek sklepanja. Ponudili vam bodo predvsem:
- Da na spletu oddate kratko povpraševanje, potem pa vas hitro pokličejo iz poslovalnice in se z vami dogovorijo za termin za obisk,
- Pri nekaterih bankah vlogo za kredit lahko izpolnite že preko spletnega obrazca, tako da je postopek sklepanja kredita v bančni poslovalnici zelo hiter,
- Pogosto poudarjajo, da boste denar na svoj račun prejeli še isti dan, potem ko ste podpisali pogodbo, ali pa na primer v največ eni uri,
- Nekatere banke imajo ponudbe tudi za potrošnike, ki niso njihove stranke in pri njih ne nameravajo odpreti bančnega računa,
- Pojavile so se tudi ponudbe, kjer na spletu izpolnite vso dokumentacijo, banka vam odobri kredit in tudi že posreduje vso pogodbeno dokumentacijo, ki jo morate podpisano le še odnesti v poslovalnico ali pa jo banki posredovati po pošti.

Na trgu je opazen trend, da bodo banke s ponudbo kreditov vse več ciljale na vse potrošnike in ne le svoje stranke, v prihodnosti pa lahko pričakujemo, da se bodo krediti sklepali tudi preko spleta (v Nemčiji to velja že za četrtino vseh potrošniških kreditov).

Na kaj je treba biti pozoren

Možnost hitrega sklepanja kredita pa naj ne pomeni, da se pri svoji odločitvi prenaglite. Tudi sami preverite svoje finance in presodite ali boste zaželeni kredit lahko brez težav odplačali. Več o najemu kredita lahko preberete v našem spletnem orodju »Kako varno in informirano do ugodnega kredita?«.

Ne pozabite primerjati ponudbe, saj med bankami in tudi med posameznimi kreditnimi ponudbami istih bank obstajajo velike razlike. Pri primerjavi ponudbe si lahko pomagate s primerjalnikom potrošniških kreditov na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.

Potrošniki kredite pogosto sklepajo tudi na samem mestu nakupa, na primer pri trgovcu s pohištvom ali avtomobili. Pri trgovcih lahko naletite na zelo ugodne, ampak tudi na zelo drage ponudbe kreditov. O tem lahko preberete več v našem nedavnem pregledu ponudbe trgovskih kreditov.

Svetujemo vam, da preučite pogodbeno dokumentacijo in se seznanite z vsemi ključnimi pogoji ponujenega kredita in se tako izognete morebitnim neprijetnim presenečenjem v prihodnosti.