V medijih ste morda že opazili razprave o tem, da se v bližnji prihodnosti utegne končati obdobje izredno nizkih obrestnih mer, a zaradi politične negotovosti v EU in po svetu je nemogoče napovedati, kdaj se bodo obrestne mere zares zvečale, še manj pa za koliko.

Kreditojemalci, predvsem tisti, ki nameravate najeti dolgoročni kredit ali pa ga že odplačujete, morate računati z večjimi stroški zadolževanja, če se bo uresničil takšen scenarij.

Razmislite o kreditu s fiksno obrestno mero
Če razmišljate o najemu kredita, se velja odločiti za kredit s fiksno obrestno mero, pri katerem boste varni tudi pred povečanjem obrestnih mer v prihodnosti. Krediti s spremenljivo obrestno mero, ki jih bankirji radi ponujajo, saj tveganje za povečanje obrestnih mer udobno prevalijo na potrošnika, so namreč v času nizkih obrestnih mer le navidezno poceni in se lahko v prihodnosti občutno podražijo.

Za nakup, ki ga boste odplačevali nekaj let, se zato v čim več bankah pozanimajte, kakšna je ponudba kreditov s fiksno obrestno mero, saj si lahko obetate velik prihranek.

Kaj pa tisti, ki že imate kredit?
Do pred kratkim je velika večina potrošnikov najemala kredite s spremenljivo obrestno mero, praviloma zaradi pomanjkanja drugih možnosti, ali pa zato, ker jim je to priporočil njihov bankir. Če imate tak kredit, je zelo priporočljivo, da spremljate gibanje euriborja, tako da boste pripravljeni, če bo prišlo do večjih sprememb. Vsekakor pa je smiselno, da ocenite, ali imate sploh razlog za skrb, če se bo obrestna mera povečala in kaj lahko storite. To je odvisno predvsem od tega, koliko še dolgujete banki, koliko časa boste ta dolg še odplačevali in kolikšno povečanje kreditnega obroka bi vas lahko pripeljalo v težave.

Predčasno poplačilo kredita
Tveganju rasti obrestne mere se lahko izognete tudi tako, da svoj obstoječi kredit s spremenljivo obrestno mero predčasno odplačate z najemom kredita s fiksno obrestno mero. Če se boste odločili za to, ni pomembno le to, da v svoji in drugih bankah povprašate o ponudbi čim ugodnejših kreditov s fiksno obrestno mero, ampak tudi, da se tudi zavedate vseh stroškov, ki so povezani s tako odločitvijo. Praviloma morate računati na stroške odobritve novega kredita, pri stanovanjskem kreditu pa še na stroške notarja in morebitnih cenitev, ki so lahko tudi 1.000 evrov.

Pri kreditih, sklenjenih pred julijem 2010, banka za predčasno odplačilo kredita ne sme zaračunati več kot polovico stroškov odobritve kredita, pri novejših kreditih s spremenljivo obrestno mero pa je predčasno odplačilo brezplačno.

Svetujemo, da zaprosite banke za pisne ponudbe in da ste pozorni na vse stroške, tudi tiste zaradi morebitnih dodatnih storitev, ki vam jih bo banka poskušala prodati skupaj s kreditom. Dobro pretehtajte, ali se vam takšna odločitev splača in katera rešitev je za vas najprimernejša.

Če si zaradi kreditne (ne)sposobnosti ne morete privoščiti poplačila
Možna rešitev je, da se z banko dogovorite o podaljšanju odplačevanja kredita, če bi povečanje obrestne mere povzročilo preveliko povečanje kreditnega obroka. S tem bi se zmanjšal tudi kreditni obrok. Takšen ukrep je smiseln le, ko res ne gre drugače, saj podaljšanje odplačevanja kredita pomeni tudi občutno večje stroške obresti.

pikaPreverite ponudbo kreditov v primerjalnikih obrestnih mer