Banke in hranilnice potrošnikom enkrat letno pošljejo informacije o stroških, ki so jih imeli z bančnim računom - preverite jih.

Banke enkrat letno, za prejšnje koledarsko leto, svojim komitentom pošljejo seznam storitev in nadomestil, ki so jih pri njih koristili. Obrazec je standardiziran in enostaven za razumevanje. Poleg posameznih postavk je naveden tudi končni znesek, ki ste ga v enem letu plačali svoji banki za storitve povezane z osebnim računom. Izpiske banke običajno pošljejo na začetku leta za prejšnje koledarsko leto.

Podrobne informacije o porabi

Poročilo banke mora vsebovati nadomestila za vsako storitev posebej in kolikokrat je bila uporabljena, skupni znesek nadomestil za vsako storitev in vsak paket storitev in dodatne storitve, ki niso zajete v paketu, obrestno mero pri limitih ter skupni znesek zaračunanih obresti, obrestno mero za morebiten kredit in skupni znesek odplačanih obresti, znesek prejetih obresti in skupni znesek vseh zaračunanih nadomestil.

Ko boste od svoje banke prejeli informacijo o porabi za leto 2022, svetujemo, da si vzamete nekaj minut in ga preučite. Preverite zneske in porabo storitev, izpisek je odličen pokazatelj vaših uporabniških navad na področju bančnih računov.

Namen informacij je primerjava med ponudniki, v tem primeru bankami

Cilj direktive EU, ki bankam nalaga posredovanje informacij o stroških bančnih računov, je preglednost in možnost primerjave različnih ponudnikov. Posledično pa tudi možnost hitre in enostavne zamenjave ponudnika.

Če na primer veliko denarja namenite za plačevanje položnic na bančnih okencih, razmislite o uporabi spletne/mobilne banke ali pa plačilu s trajnimi nalogi - vse navedene možnosti so bistveno ugodnejše od plačila v bančnih poslovalnicah.

poudarek

V primeru, da se vam znesek, ki ga plačujete banki zdi previsok, razmislite o zamenjavi računa ali paketa znotraj vaše banke - morda uporabljate drag paket, kjer storitve ostajajo neizkoriščene; ali pa obratno, potrebujete bolj obsežen paket, kjer vam za sicer višje mesečno nadomestilo ne bo treba doplačevati posameznih storitev. Prihraniti se da tudi z zamenjavo banke - pri nas lahko izbirate med 14 bankami, ki za svoje storitve zaračunavajo različna nadomestila.

Če želite brezplačno primerjati ponudbo bančnih računov, uporabite spletni primerjalnik ZPS in v primeru prihrankov razmislite o zamenjavi računa, paketa ali banke.