Če vam banka kredita ne odobri, pred izposojo denarja pri drugih kreditodajlcih temeljito preverite pogoje in posledice v primeru neodplačevanja. Čas za informiranje je pred podpisom pogodbe!

Za odobritev kredita banka zahteva dokazila, s katerimi preveri vašo kreditno sposobnost. Banke so (praviloma) bolj stroge od ostalih kreditodajalcev, bistveni so vaši prihodki, dosedanja zadolženost in tekoči stroški. Vsem banka kredita ne odobri, najem pri drugih, bolj tveganih kreditodajalcih pa se lahko izkaže za nočno moro.

Najprej preverite, ali ima podjetje, ki ponuja kredit, dovoljenje za potrošniško kreditiranje izdano s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 Dovoljenje potrosnisko kreditiranje

Register dajalcev kreditov za opravljanje storitev potrošniškega kreditiranja 

Če podjetje dovoljenja nima, z njim nikakor ne sklepajte kreditne pogodbe.

Če dovoljenje ima, pridobite informativni izračun za konkreten kredit in pogodbo – preden jo podpišete. Preverite višino obrestne mere, čas trajanja pogodbe, efektivno obrestno mero ter pogoje vračanja kredita. Posebej pozorni podite na del pogodbe, ki govori o tem, kaj se zgodi v primeru, če kreditnega obroka ne plačate pravočasno, saj vas lahko doletijo visoki stroški – ne le v obliki obresti temveč tudi drugih »nadomestil«.

Izognite se izposoji denarja od neznanih fizičnih oseb. Oderuški krediti so za kreditojemalce veliko finančno in psihično breme. Ko tako kreditno pogodbo podpišete, boste za izhod iz situacije skoraj zagotovo potrebovali pomoč odvetnika, pogosto je potrebno pravico iskati po sodni poti. Podjetja, ki brez dovoljenja izvajajo potrošniško kreditiranje, dobro poznajo in izkoristijo vse možnosti za lastno zaščito in izkoriščanje kreditojemalcev. Če vam banka kredita ne odobri zaradi prenizkih dohodkov, pripravljen pa vam ga je dati drug kreditodajalec na podlagi vašega premoženja, to (lahko) pomeni, da boste v primeru neplačevanja kreditnih obrokov to premoženje izgubili, saj se bo upnik poplačal iz njega.

Previdni bodite tudi pri ponudbah na spletu. Neredko se namreč zgodi, da gre za prevare, kjer od vas zahtevajo, da plačate na primer "stroške odobritve", po plačilu denarja ne prejmete, "ponudnik" pa se vam ne oglasi več. 


Pred najemom kredita nam lahko kreditno pogodbo pošljete na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..