Zveza potrošnikov Slovenije je v okviru koncesije za opravljanje javne službe obveščanja in izobraževanja potrošnikov na podlagi javnega razpisa Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo izvedla dve anketi na temo kreditiranja. V prvi so o navadah in izkušnjah s kreditom naslavljali vse potrošnike, v drugi pa mlade do 30 leta. Skupaj so prejeli blizu 1.000 odgovorov. Vabijo vas tudi, da si na www.vemveč.si pogledate infografiko, v kateri so zbrali 5 osnovnih nasvetov, kako do kredita. 

 Kako se potrošniki odločajo o najemu kredita in kako primerjajo ponudbo

Da banke ne ponujajo kreditov pod enakimi pogoji in da primerjava lahko prinese precejšnje prihranke, se zavedata dve tretjini vprašanih in dobra polovica mladih – toliko jih je namreč ponudbo preverilo tudi pri drugih bankah. Le vsak deseti vprašani meni, da se primerjava ne izplača ali pa želi ostati zvesti svoji banki.

 

Graf anketa zaprosili za ponudbo pri drugih bankah

Kar 77 odstotkov potrošnikov, ki so primerjali ponudbe kreditov, je osebno obiskalo več bančnih poslovalnic, 38 odstotkov vprašanih pa si je pri primerjavi pomagalo z informativnimi izračuni na spletu, ki jih ponuja večina bank.

Graf anketa kako ste primerjali ponudbo kreditov

Primerjava kreditnih ponudb je zaradi finančnih izrazov in zapletenih ponudb za večino potrošnikov vse prej kot enostavna, saj je le tretjina vprašanih odgovorila, da s primerjavo kreditov niso imeli težav. Očitno potrošniki potrebujejo bolj razumljivo kreditno ponudbo, obenem pa boljše nasvete bančnega osebja – tretjina potrošnikov je prejete nasvete ocenila za bolj škodljive kot koristne.

Graf anketa kaksna je bila vasa izkusnja primerjave kreditov

Težave pri dostopnosti do kreditov so pri ZPS zaznali posebej pri mladih do 30 leta, kjer je kar ena tretjina odgovorila, da so za kredit že zaprosili, a jim ga banka ni hotela odobriti. Kot razlog za zavrnitev so posebej izpostavili problematiko zaposlitve na določen čas, ki je pogoj za bančni kredit, a je pri mladih vedno bolj redka oblika dela.
Medtem ko polovica mladih klasičnega kredita do zdaj ni potrebovala oz. ga ni želela najeti, pa 75 odstotkov sodelujočih v anketi uporablja kreditno kartico in 44 odstotkov bančni limit. Na drugi strani 70 odstotkov mladih vsaj občasno, 30 odstotkov pa redno varčuje na banki, medtem ko 15 odstotkov mladih denar nalaga tudi v vzajemne sklade.

Primerjava ponudbe kreditov se splača!

Pri gotovinskem kreditu za 3.000 evrov, ki ga odplačate v enem letu, je razlika med najmanj in najbolj ugodbo banko 75 evrov; če boste pred najemom kredita za 7.000 evrov in dobo odplačevanja 4 leta primerjali ponudbo, lahko prihranite do 370 evrov. Višji je znesek kredita, večji so praviloma možni prihranki. Še pred zamenjavo banke zaradi ugodnejšega kredita preverite tudi pogoje in stroške poslovanja z osebnim računom.
Pri limitih in posojilnih kartic je stroške zadolževanja veliko težje oceniti, še težje pa je primerjati ponudbo med seboj. Najem kredita z obročnim odplačevanjem je zato varnejša, običajno pa tudi ugodnejša rešitev.


Preverite primerjavo ponudbe potrošniških kreditov:
PRIMERJALNIK POTROŠNIŠKIH KREDITOV
Primerjajte stroške osebnih računov:
PRIMERJALNIK STROŠKOV POSLOVANJA Z BANČNIM RAČUNOM

Več nasvetov v pomoč pri iskanju ugodnega kredita in pri pripravi finančnega načrta za njegovo odplačevanje najdete na spletni strani www.vemvec.si.
Preverite infografiko o najemu kredita in druge zanimive informacije!

 V anketi smo mladim zastavili vprašanje "Kaj meniš, koliko obresti bi plačal banki, če bi ti ta odobrila 1.000€ kredita po 5% letni obrestni meri?"

Pravilen odgovor je 50€, izbralo ga je 72 odstotkov mladih

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani

 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.