Objavljamo rezultate spletne ankete o ravnanju z denarjem in zadolženostjo, na katero smo v mesecu maju prejeli 370 odgovorov.

Vsak drugi zadolžen – večino dolgovi obremenjujejo

Slaba polovica vprašanih (48 odstotkov) je povedala, da trenutno odplačujejo vsaj eno vrsto dolga: kredit, limit, lizing, kreditne kartice idr. 

Zadolenost

 

"Si želim biti zadolžen?"

Tri četrtine vprašanih je potrdilo, da jih dolgovi psihično obremenjujejo: 38 odstotkov občasno, 26 odstotkov pogosto in dobrih 10 odstotkov ves čas. Psihična obremenjenost zaradi dolgov za posameznika predstavlja hud stres, kar še posebej velja za tiste, ki zamujajo s plačili obrokov.Phihina obremenitev

Občasne zamude pri poplačilu dolgov je potrdilo slabih 17 odstotokov, dobrima 2 odstotkoma se to dogaja pogosto – slednji so prav vsi izrazili nenehno psihično obremenjenost zaradi zadolženosti.

Zamujanje

Posebej zaskrbljujoče je, da kar 12 odstokov vprašanih zaradi višine dolgov občasno ni zmožnih kritih izdatkov za osnovne življenjske potrebščine (hrana, obleka), dober odstotek pa ima s tem težave redno. Pričakovano je več kot 90 odstotkov tistih, katerih dolgovi ogrožajo njihovo osnovno eksistenco, vedno ali pogosto zaradi tega psihično obremenjenih.

Nezmonost osnovnih strokov

Rajši več denarja kot znanja, a nerazumevanje tveganj

Na vprašanje »Kaj je za vas bolj pomembno: Da bi imel/a več denarja ali Da bi znal/a bolje ravnati s svojim denarjem?«, je nepresenetljivo dobrih 70 odstotkov vprašanih izbralo več denarja. A pogosto se zgodi,  da se v prezadolženosti zaradi napačnega ravnanja znajdejo tudi posamezniki z visokimi prihodki.

Bolj pomembno

 

Da bi več finančnega znanja ne škodilo, dokazujejo odgovori na naslednje vprašanje: 

stanovanje obrok

Čeprav je večina izbrala višino obroka, ki ustreza njihovim trenutnim zmožnostim, pa se je skoraj petina odločila za tvegan višji obrok zgolj na podlagi predvidevanj o boljši plači v prihodnosti (pustimo ob strani, da banka višjega kredita – upajmo – ne bi odobrila). Prav tovrstne tvegane odločitve in nerazumevanje morebitnih posledic (lahko) pripeljejo do nezmožnosti odplačevanja dolgov in prezadolženosti.

Pomen postavljanja finančnih ciljev

Postavljanje finančnih ciljev - koliko želite privarčevati v naslednjem letu, kdaj želite kupiti nov avto, koliko denarja potrebujete za poletne počitnice, koliko želite prihraniti za čas upokojitve... - je za finančno varnost posameznika ali družine izjemnega pomena. Da si cilje lahko postavimo, moramo poznati svoje prihodke in odhodke, upoštevati časovno komponento in se zavedati, da vsega ne moremo imeti takoj in zdaj. Nekateri ob tem pridejo do spoznanja, da vse želje ne morejo, niti ni nujno, da so izpolnjene. Rezultati ankete so glede postavljanja finančnih ciljev pokazali dobro splošno sliko, saj jih tri četrtine vprašanih postavlja vedno (slabih 32 odstotkov) ali občasno (43 odstotkov). Redko se finančnega planiranja loti 17 odstotkov vprašanih,  dobrih 8 odstotkov pa tega ne počne nikoli.

 Finanni cilji

 Pomembnost finančnega načrtovanja lahko podpremo s spodnjim grafom, kjer so prikazani podatki glede na to, ali posameznik ima dolgove ter ali jih redno odplačuje. Postavljanje finančnih ciljev je mnogo bolj pogosto med tistimi, ki dolgov nimajo oziroma ne zamujajo z njihovim odplačvanjem, nasprotno pa se ga redkeje lotijo tisti, ki zamujajo z odplačevanjem svojih finančnih obveznosti.

Financni cilji 2

 

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani

 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.