Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev (ZIUOPOK) - Če zaradi posledic epidemije COVID-19 ne morete poravnati kreditnih obveznosti, lahko v skladu z Zakonom o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev (ZIUOPOK) zaprosite za odlog plačila kredita. Za lažje razumevanje ukrepa smo pripravili nekaj ključnih informacij.

 KAJ POMENI ODLOG PLAČILA OBVEZNOSTI KREDITA? 

Odlog plačila po tem zakonu pomeni prekinitev zapadlosti vseh obveznosti plačil (vključno z obrestmi) po kreditni pogodbi do izteka obdobja odloga. Kreditojemalec lahko zaradi posledic epidemije COVID-19 odloži plačilo obveznosti za največ 12 mesecev, zaprosi pa lahko tudi za krajše obdobje, če meni, da je to zanj ugodneje. Končni datum zapadlosti kreditne pogodbe se podaljša za čas trajanja odloga plačila.

Vloga za odlog se po tem zakonu lahko nanaša samo na obveznosti, ki bi zapadle v plačilo po razglasitvi epidemije, to je od 12. 3. 2020.

ZPS nasvet: preden se odločite za odlog, pri kreditodajalcu preverite, ali so na voljo druge možnosti – morda vam banka lahko ponudi alternativo, ki bolje rešuje vašo trenutno situacijo (na primer prožne plačilne režime, prestrukturiranje vaših posojil ipd.).

ALI SEM UPRAVIČEN DO ODLOGA?
Za odlog plačila lahko zaprosijo vsi kreditojemalci, državljani Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki zaradi posledic krize začasno ne morejo zagotavljati poplačila svojih obveznosti po kreditni pogodbi. Možnost odloga velja za vse vrste kreditov, tako potrošniške kot stanovanjske.

KAKO ZAPROSIM ZA ODLOG?
Za odlog zadostuje pravilno in popolno izpolnjena vloga pri banki, kjer ima potrošnik kredit. Banke imajo obrazce večinoma objavljene na svojih spletnih straneh. Kreditojemalec v vlogi opiše in utemelji razlog za začasno nezmožnost zagotavljanja poplačila obveznosti po kreditni pogodbi zaradi okoliščin, povezanih s posledicami epidemije COVID-19, ki so vplivale na njegov finančni položaj. Banka in kreditojemalec o odlogu plačila skleneta aneks h kreditni pogodbi.

ZPS nasvet: pri izpolnjevanju vloge in obrazložitvi svoje situacije bodite natančni – banka lahko namreč prekine ali skrajša obdobje odloga plačila, če ugotovi, da je kreditojemalec v vlogi navajal napačne ali neresnične podatke. Če boste pri izpolnjevanju vloge imeli težave, se za pomoč obrnite na banko, pri kateri imate sklenjen kredit.

DO KDAJ LAHKO ODDAM VLOGO?
Skrajni rok za oddajo je 6 mesecev od datuma preklica epidemije .

ZPS nasvet: vlogo oddajte takoj, ko zaznate, da lahko nastanejo težave z odplačevanjem kreditnih obveznosti.

ALI MI BO BANKA ODOBRITEV ODLOGA ZARAČUNALA?
Banka vam lahko zaračuna stroške odobritve odloga, koliko boste zanj plačali, je odvisno od cenovne politike posamezne banke.

KAKO JE Z OBRESTMI V ČASU ODLOGA?
Banke bodo v obdobju odloga obresti še vedno obračunavale, in sicer po obrestni meri, ki je bila dogovorjena ob sklenitvi kreditne pogodbe.

ZPS nasvet: pridobite podatek o znesku obresti, ki vam ga bo banka zaračunala v času odloga. Tako boste imeli najboljšo predstavo o tem, kaj odlog pomeni s stroškovnega vidika. K temu je treba prišteti še morebitne stroške, ki jih bo banka zaračunala za odobritev odloga plačila kredita.

KAJ SE ZGODI PO IZTEKU ODLOGA?
Po izteku obdobja odloga naslednja anuiteta zapade v plačilo v skladu z določbami kreditne pogodbe. V obdobju odloga se na odloženi del glavnice obračunavajo obresti po pogodbeni obrestni meri, ki zapadejo v plačilo po izteku odloga. O različnih scenarijih in dinamiki načina plačila natečenih obresti v času odloga se pri svojem kreditodajalcu podrobneje pozanimajte še pred podpisom aneksa h kreditni pogodbi.

 ZPS OPOZARJA!

Odlog plačila kreditnih obveznosti je zagotovo učinkovita, vendar hkrati kratkoročna rešitev za potrošnike, ki se zaradi posledic epidemije COVID-19 soočajo s finančnimi težavami in ne zmorejo poravnati niti zmanjšane mesečne obveznosti za najeto posojilo. Pri tej rešitvi pa ne smemo prezreti, da bodo prav kreditojemalci na ta način soočeni s še višjim dolgom po izteku odloga in bodo za svoje posojilo plačali več zaradi situacije, ki ni posledica njihovih ravnanj. Banke bodo namreč v času odloga plačila še naprej obračunavale obresti, za njegovo odobritev pa lahko potrošniku zaračunajo tudi dodatne stroške . Z ukrepom se tako za banke ne spreminja prav veliko, potrošnik pa bo na koncu soočen s še višjim dolgom. Na to anomalijo smo na Zvezi potrošnikov Slovenije opozorili odločevalce in jih pozvali k dopolnitvi ukrepov.

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani

 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.