Nasveti za finančno miren vstop v leto 2020.

Novoletne zaobljube praviloma le redko uresničimo. Denar je – poleg hujšanja – ena najpogostejših tem: "manj bom zapravljal/a", "postavil/a si bom varčevalne cilje", "začel/a bom varčevati za pokojnino" … A potem pride december in nas finančno izžame. Da bi bilo uresničevanje finančnih ciljev v letu 2020 nekoliko lažje, smo za vas pripravili nekaj kratkih nasvetov – za manj obremenjene praznike in bolj miren začetek leta 2020.

Postavite si dosegljive cilje, ne hitite in se ne trudite preveč. Manj besed in več dejanj bo prineslo boljše rezultate, spodbudno bo tudi spremljanje napredka. Uživajte v uresničevanju ciljev – pot do cilja je tista, ki prinaša pravo zadovoljstvo.

1.Preverite, kje ste, in postavite načrt za naprej
Vsaj enkrat na leto je dobro pregledati finančno stanje in si odgovoriti na osnovna vprašanja.

 • Kakšni so moji prihodki in odhodki?
 • Kje lahko poiščem prihranke?
 • Kateri so moji finančni cilji? Ali so (še) ustrezni?
 • Ali napredujem pri uresničevanju finančnih ciljev?
 • Bo leto 2020 prineslo spremembe, ki jih moram upoštevati (nova zaposlitev, večji izdatek, najem ali odplačilo kredita, sprostitev varčevanja …)?
 • Kje so moje šibke točke pri denarju (zapravljanje, prenizki prihodki, vzdrževanje sicer samostojnih družinskih članov …)?
 • Ali (dovolj) varčujem za pokojnino?

Načrt izdatkov za prihodnje leto naj bo čim bolj natančen, s konkretnimi zneski. Določite fiksne stroške, kot so najemnina, elektrika, voda in drugi stroški za stanovanje ali hišo, registracija avtomobila, plačilo kredita ipd., ter spremenljive stroške, kot so obleka, počitnice, ogrevanje, hrana, zabava ipd. Boljši načrt boste naredili letos, lažje vam bo prihodnje leto. Porabo spremljajte sproti in znesek, namenjen varčevanju, položite na ločen račun takoj, ko dobite plačo ali pokojnino, in ne na koncu, saj v tem primeru morda ne bo nič ostalo.

2. Preverite svoje dolgove
Naredite seznam vseh dolgov, ki jih imate, in pri tem ne mislimo le na kredit pri banki. Dolg je tudi izkoriščen redni ali izredni limit, izkoriščen limit na posojilni kartici, denar, ki ste si ga izposodili od družine ali prijateljev. Če odplačujete dolgoročni kredit s spremenljivo obrestno mero, premislite, ali bi bilo smiselno preiti na trenutno še razmeroma nizke in manj tvegane fiksne obrestne mere (upoštevajte stroške poplačila starega kredita in najema novega). Poskrbite za redno odplačevanje kredita in naredite načrt, kako boste čim prej odplačali preostale dolgove. Ko vam to uspe, nastopi čas za varčevanje.

3. Določite zgornjo mejo za praznično zapravljanje
December je finančno eden najbolj napornih mesecev. In kakšen je izkupiček vsega trošenja? Od preveč pojedene hrane januarja preštevamo odvečne kilograme, doma pa imamo polno nepotrebnih daril in darilc (tudi drugim se doma valjajo dišeče sveče, nogavice in druga drobnarija, ki smo jim jo morda podarili mi!). Bi se letos tega lotili drugače? Določite si znesek, ki ga lahko namenite za kosila, večerje ter darila in ga ne prekoračite.

4. Spremembe naj se začnejo že danes
Z uvajanjem novih, bolj zdravih finančnih navad ni treba čakati do prvega januarja. Začnite že zdaj in v letu 2020 vam bo lažje. Navado naj bi vzpostavili v 21 dneh, zato imate dovolj časa, da začnete upravljati svoj denar že danes in postanete gospodar svoje denarnice, ne pa njen suženj. Ne bodite prestrogi do sebe, začnite z majhnimi koraki.

Si upate sprejeti ne-nakupovalni izziv?
Nakupovanje je pogosto le način spopadanja z neprijetno resničnostjo in nima nič skupnega z zadovoljevanjem resničnih potreb. Kupujemo zato, da se počutimo bolje, a to »zdravilo« ima le kratkotrajen učinek. Seveda se ne morete odpovedati vsem nakupom, lahko pa naredite seznam stvari, ki jih ne boste kupovali naslednji teden, mesec ali leto: oblačila, čevlji, nakit, tehnični pripomočki … Tudi tisto, kar si dovolite kupovati, kupite šele takrat, ko vam tega zmanjka. Naredite svoj osebni ne-nakupovalni seznam in izločite vse, kar običajno kupujete po nepotrebnem. Poiščite svoje negativne vzorce – morda kupujete, ko ste žalostni ali jezni – in jih spremenite.

Najpogostejša opravičila za nepotrebne nakupe

 • "Gre za posebno priložnost, moram si nekaj privoščiti."
 • "Ves čas samo delam, zaslužim si."
 • "Izdelek je v akciji, z nakupom bom prihranil/a."
 • "To nujno potrebujem."
 • "Saj stane samo nekaj evrov."

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani

 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.