Kaj pomeni zavarovanje kredita s poroštvom - za kreditojemalca in za poroka?

Poroštvo je ena od oblik zavarovanja kredita, porok pa tisti, ki se zaveže poravnati dolg nekoga drugega, če bi ga ta sam ne poravnal. Porok nosi veliko odgovornost, ki običajno traja daljše časovno obdobje, zato gre za odločitev, ki zahteva tehten premislek.

Če iščete poroka

V nekaterih primerih bo banka za izdajo kredita zahtevala poroka, lahko tudi dva ali več. To pomeni, da bo oseba, ki bo vaš porok, dolžna poravnati preostanek vašega dolga, če vi tega ne boste storili. Zato mora biti – enako kot vi – porok kreditno sposoben. Gre za dolgoročno zavezo in veliko odgovornost, ki za poroka prinaša vrsto posledic. Če dvomite, da boste dolg lahko do konca poravnali sami, se zadolžitvi rajši odpovejte.

Če vas nekdo prosi, da bi mu bili porok

Če osebe, ki vas je prosila, da bi ji »šli za poroka« ne poznate dobro in že dlje časa ter ji popolnoma ne zaupate, misel o poroštvu takoj opustite. Biti porok pomeni nositi enako odgovornost kot tisti, ki si je denar izposodil, le da denarje ne dobite vi, temveč nekdo drug. Biti porok nekomu, ki ste ga spoznali pred kratkim je zelo nevarno in ima lahko za vas dolgoročne posledice. Tudi če osebo poznate in ji zaupate, o tem dobro premislite – prošnje niste dolžni izpolniti.

Kakšne posledice nosi porok

  • Vaša kreditna sposobnost in s tem odgovornost velja za celoten dolg (če dogovor ni drugačen), poroštvo pa velja vse do odplačila kredita.
  • Poroštvo vpliva na vašo kreditno sposobnost. Če boste v prihodnosti sami potrebovali kredit, ga zaradi zmanjšane kreditne sposobnosti morda ne boste dobili, ali pa le v manjšem znesku.
  • V primeru solidarnega poroštva za poplačilo dolga odgovarjate enako kot glavni dolžnik, zato lahko banka zahteva izpolnitev pogodbenih obveznosti od glavnega upnika, poroka, ali obeh hkrati. Pri subsidarnem poroštvu lahko upnik od poroka zahteva izpolnitev obveznosti šele, ko je glavni dolžnik ne izpolni v roku in po pisni zahtevi.
  • Banka lahko po več kot dveh zaporednih neplačilih zahteva takojšnje poplačilo celotnega dolga, porok pa jamči ne le s svojimi prihodki (plača), temveč tudi z vsem svojim premoženjem.
  • V primeru smrti glavnega dolžnika, lahko banka še pred sklepom o dedovanju za plačila terja poroka, le-ta pa se za izvršena plačila naknadno poravna z dediči.
  • Poroštvo je mogoče prekiniti le s soglasjem banke, ki se bo s tem strinjala le, če bo ocenila, da zadoščajo preostala zavarovanja oziroma če bo glavni dolžnik zagotovil nadomestno zavarovanje.

Večja varnost za poroka

Večjo varnost si boste zagotovili, če ne boste edini porok več in si boste lahko obveznosti v primeru neplačil glavnega dolžnika porazdelili. Poskrbite tudi, da se je glavni dolžnik zavaroval za primer smrti in življenjsko zavarovanje vinkuliral v korist banke ali pa kot upravičenca navedel vas. V tem primeru se bo ob njegovi smrti kredit poplačal iz zavarovalnine.

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani

 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.