Koncesija RS za opravljanje javne službe obveščanja in izobraževanja potrošnikov na področju potrošniških kreditov in stvarne napake.

Zveza potrošnikov Slovenije je na današnji novinarski konferenci predstavila ključne aktivnosti, ki jih izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe obveščanja in izobraževanja potrošnikov na področju potrošniških kreditov in stvarne napake, ki jo sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Potrošniki lahko na www.VEMVEČ.si že brezplačno dostopajo do primerjalnikov potrošniških kreditov, spletnega izobraževalnega orodja za informirane in premišljene odločitve o najemu kredita ter tudi do koristnega članka o stvarni napaki in obrazca, ki bo potrošnikom v pomoč pri uveljavljanju le te…

Na tiskovni konferenci smo pri ZPS predstavili ključne izzive, s katerimi se soočajo potrošniki pri najemu potrošniškega kredita. Pri tem smo izpostavili zahtevno zapleteno primerjavo ponudb, predvsem zaradi paketov dodatnih storitev, ki jih banke tržijo skupaj s krediti.

navedek1

"Kljub tem izzivom opažamo, da vse več potrošnikov pred najemom kredita primerja ponudbo več bank, za prihranek pri stroških kredita pa so pripravljeni banko tudi zamenjati. To so potrdili tudi rezultati spletne ankete o najemu kredita, na katero je odgovorilo več kot 500 potrošnikov,"

navedek2

je poudaril Boštjan Krisper, vodja projekta in strokovnjak za področje financ pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Z nekaj kliki do bolj informiranih odločitev
Ob tokratni priložnosti smo na ZPS predstavili v okviru javne službe razvito izobraževalno orodje, ki bo potrošnikom v pomoč pri iskanju najbolj ugodnega kredita in pri pripravi finančnega načrta za njegovo odplačevanje. "Potrošnikom svetujemo, da če razmišljajo o najemu kredita, naj si vzamejo čas in pred odločitvijo pridobijo nekaj pomembnih informacij. Spletno izobraževalno orodje jih bo vodilo skozi ključna področja, vprašanja in dileme, na katere je dobro poznati odgovor pred najemom kredita," je povabil k uporabi vodnika Boštjan Krisper. Potrošniki si bodo tako lahko pravočasno odgovorili na vprašanja kot na primer: ali res potrebujem kredit, kolikšen kredit si lahko privoščim, kakšen kredit je primeren zame, kakšen kredit izbrati in kako najti dobro ponudbo. To pa je ena ključnih varovalk pred prenagljenimi in včasih tudi napačnimi odločitvami, ki potrošnika lahko močno udarijo po žepu, ali pahnejo celo v finančno stisko.

Izobraževalno orodje je dostopno na spletni strani www.VEMVEČ.si, ki je ključna informacijska točka javne službe in kjer potrošniki lahko najdejo tudi finančne kalkulatorje in primerjalnike ponudbe, s katerimi bodo lažje sprejemali informirane odločitve o najemu kredita.

Stvarna napaka ali garancija
Dilema, pred katero se znajde marsikdo on nakupu izdelka z napako. Na www.VEMVEČ.si lahko potrošniki preberejo članek z osnovnimi nasveti, kdaj uveljavljati eno ali drugo možnost ter obrazec, ki jim bo pomoč pri uveljavljanju stvarne napake. Pri tem je pomembno, da s trgovcem komuniciramo pisno, saj ima tako potrošnik potrdilo, da je trgovca o napaki obvestil v zakonsko določenem roku, opozarjajo na ZPS.

Na www.VEMVEČ.si po informacije in po lepe nagrade nagradne igre VEMVEČ
Danes začenjamo tudi z nagradno igro z izjemno privlačno glavno nagrado Apple iPad mini 4 16GB wifi. Namen nagradne igre je spodbuditi potrošnike k prvemu obisku spletne strani projekta, ustvariti zavedanje o obstoju spletne strani kot vira kompetentnih potrošniških informacij, omogočiti potrošnikom naročilo na brezplačne e-novice projekta in s tem ažurno obveščanje o potrošniških vsebinah projekta.

Predstavitev z današnje tiskovne konference

 

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani

 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.